Gaslighting nedir?

Tam olarak Türkçe bir karşılığı olmayan Gaslighting, karşıdaki insana çeşitli oyunlar oynayarak zamanla kendisinden şüphe etmesini sağlamasına yönelik olan bir psikolojik işkence/manipülasyon yöntemi olarak biliniyor. Genellikle narsistler ve sosyopatlar tarafından uygulanan bu yöntemin korkunç olan tarafıysa kurban tarafından fark edilmesinin neredeyse imkansıza yakın olması. Bunun nedenlerinden biri de sevdiğimiz insanlara güvenmemiz ve sözlerine inanma eğiliminde olmamız. Daha da kötüsü, çoğumuz bir dönemler farkında bile olmadan böyle bir manipülasyona maruz kalmış olabiliriz; küçük çaplı olsa bile.

Yani olayın temelinde yatan şey, karşıdaki insanın güvenini ve sevgisini suistimal ederek zamanla özgüvenini ve özsaygısını yaralamak.

Terimin çıkış noktası 1938 tarihli Gas Light (Gaz Işığı -Gaz Lambası) adında bir tiyatro oyunu. Daha sonra filmi de çekilen ve "Angel Street" adıyla da bilinen bu oyun, senaryosunun da etkisiyle bu terime adını veriyor. Filmde Jack ve Bella adlı bir çift var. Jack her gece evdeki gaz lambasını bir önceki güne göre giderek daha fazla kısıyor, bu durumdan habersiz olan Bella da ne zaman "Gaz lambası giderek daha mı az ışık veriyor?" dese Jack'ten sert tepkiler alıyor. Bu şekilde Bella'nın kendine olan özgüvenini sarsmaya çalışan Jack, olaya dahil olan bir dedektif nedeniyle bu planında başarısız oluyor.

Bu günlerde, sürekli bir gaz aydınlatması durumunda yaşıyoruz. Medyanın rapor ettiği 'gerçek', kendi gözlerimizle gördüklerimizle tamamen çelişiyor. Onların sunduğu sahte gerçekliği sorguladığımızda ya da gördüğümüzün gerçek gerçeklik olduğunu iddia ettiğimizde, ırkçı ya da bağnaz ya da sadece deli olarak karalanıyoruz.

Değilsin kendinden şüphe etmen sağlanıyor. (gaslighthing'e maruz kalıyorsun.)

New York Eyaleti, Covid-19'dan diğer herhangi bir eyalete göre iki kat daha fazla ölüm yaşadı ve New York, tüm Covid-19 ölümlerinin 1 / 5'ini oluşturdu, ancak New York Valisi Andrew Cuomo'nun salgını diğerlerinden daha iyi ele aldığı söylendi. diğer vali. Ancak New York gibi eyaletlerinde vakaların ve ölümlerin sadece bir kısmına sahip olan valilerin politikalarını desteklersek, bilim karşıtlığı olarak adlandırılır ve 'insanların ölmesini isteriz'.

Öyleyse deli miyiz? (Kaçık çatlak mıyız?) Hayır, kendimizden şüphe etmemiz sağlanıyor..

Cinayet, çete şiddeti, uyuşturucu ticareti, arabadan ateş etme, silahlı soygun vb. gibi şehir içi birçok şehri yok eden sorunları görüyoruz. Ama şehirlerin içlerindeki sorunun polis olduğu söyleniyor. Polisi ifşa etmemiz ve onları daha güvenli hale getirmek için kanun yaptırımlarını suçla dolu şehirlerden kaldırmamız gerektiği söylendi. Suçun istila ettiği şehirlerde daha fazla polislik yapılmasını savunursak, beyaz üstünlükçü ve ırkçı olmakla suçlanıyoruz.

Deli miyiz Hayır,  kendimizden şüphe etmemiz sağlanıyor..

Gaz aydınlatmasının en korkunç örneği, 'beyaz kırılganlık' kavramıdır. Hayatını iyi bir insan olmaya çalışarak, insanlara adil ve saygılı davranarak geçiriyorsun. Irkçılığı ve bağnazlığı tüm biçimleriyle reddediyorsun. İnsanları ciltlerinin rengine göre değil, yalnızca karakterlerinin içeriğine göre yargılarsın. Yine de size ırkçı olduğunuz söylenir ve düşündüğünüz, söylediğiniz veya yaptığınız bir şey yüzünden değil, sadece teninizin rengi yüzünden. İçgüdüsel olarak, ten rengi nedeniyle birini ırkçılıkla suçlamanın kendi başına ırkçı yapmadığını biliyorsin. Irkçı olmadığını biliyorsun, bu yüzden kendini ve karakterini savunuyorsun. Ama sana kendini savunmanın ırkçılığının kanıtı olduğu söylendi.

Sen deli misin? Hayır, kendinden şüphe etmen sağlanıyor...

Gaslighting, Batı siyasetindeki en yaygın ve yıkıcı taktiklerden biri haline geldi. Batı sisteminin olması gerekenin tam tersi. Hakikat ve entelektüel söylemle değil, yalanlarla ve psikolojik zorlamayla ilgilenir. Deli misin diye kendine sorarsan, değilsin.

Deli insanlar deli olup olmadıklarını kendilerine soracak kadar aklı başında değiller. Bu yüzden politikacılar asla kendilerini sorgulamazlar. Öyleyse kendinize güvenin. Kalbinin içindekine inanın. Size söylenenler konusunda gözlerinize güvenin. Sana deli olduğunu söyleyen insanları asla dinleme, çünkü değilsin.

Gaslighthing'e maruz bırakılıyorsun.

https://www.sott.net/article/441125-You-re-Being-Gaslighted